PROSECCO
Povestea vinului Prosecco începe în jurul anilor 200 d.c., când denumirea „Prosech” sau „Prosecum” sau mai modernul „Prosecco” face referire la o mică așezare învecinată cu Sud-Est-ul Episcopiei Trieste și la Nord-Est-ul Peninsulei Italiene. Atunci sunt menționate și primele producții de vin local.
Istoria
La începutul anilor 500, vinurile provenite din localitatea Prosecco sunt menționate în unele lucrări literare de căpătâi. Pietro Bonomo, mare poet al vremii și om de cultură redă cum Livia, soția Imperatorului Octavian Augustus (58.a.c.-29.d.c) ajunge la o venerabilă vârstă și foarte sănătoasă, datorită legendarului vin Pucino, vin iubit de romani, originar din zona Prosecco. Poveste purtată mai departe și de faimosul medic Galeno (129-216 d.c.), care a contribuit la faima terapeutică a vinului Pucino.
Cu trecerea anilor, producția de prosecco încet, încet, se mută și se dezvoltă în zona de azi a provinciei Treviso mai exact pe dealurile din Conegliano, Col San Martino, Asolo și Valdobbiadene, și așa se naște istoria modernă a Proseco-ului pe care îl cunoaștem azi.

Teritoriul
Prosecco este produs într-un procent de 80% în provincii din Veneto (excluzând provinciile Rovigo și Verona) și 20% în provinciile din Friuli, Venezia, Giulia).
În zona deluroasă din provincia Treviso sunt prezente și 2 DOCG-uri pentru producția de Prosecco Conegliano Valdobbiadene și Colli Asolani-Prosecco.
În decursul anilor, a ajuns să se diferențieze printre tipologiile existente: prosecco-ul Cartizze, produs în doar 106 hectare într-o fracțiune a orașului Valdobbiadene, ceea ce îi conferă titulatura de cel mai fin, rar și superior Prosecco.
Tipologia
Există 3 tipologii de prosecco și anume prosecco spumant, frizzante (acidulat) și vin liniștit. Aceste tipologii sunt caracterizate în funcție de gradul de spumatizare, iar în cazul prosecco-ului liniștit prin absența spumatizării.
În funcţie de nivelul de zahăr din vin, spumantele se clasifică în Brut Natural (0-3 g/l zahăr), Extra Brut (3-6 g/l zahăr), Brut (6-15 g/l zahăr), Extra Dry (15-20 g/l zahăr), Dry (20-35 g/l zahăr), Demisec (35-50 g/l zahăr) și Dulce (peste 50 g/l zahăr).

Clasificarea
Excelența Cru:
• Prosecco di Conegliano Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG
• Rive Prosecco di Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG
Clasic:
• Prosecco di Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG
• Asolo Prosecco DOCG
• Prosecco DOC Treviso
• Prosecco DOC
Cum îl recunoști pe cel adevărat
Un adevărat prosecco trebuie să prezinte următoarele caracteristici:
• Timbru fiscal: fiecare sticlă de Prosecco DOC are inscripția unui cod alfanumeric univoc localizat pe partea superioară a sticlei, unde vom găsi și un cod QR, care scanat va permite autentificarea și verificarea sticlei.
• Garanția etichetei: Pe eticheta din spatele sticlei, este obligatoriu să găsești LOGO și inscripția Prosecco DOC, DOCG etc. precum și certificarea unui produs, Made in Italy. (Product of Italy)
Cum se servește
Pentru a te bucura de o adevărată experiență enologică, servirea recomandată a unui Prosecco, contrar a ceea ce se crede, se face într-un pahar „lalea” și nu în „flute” – acesta nepermițând întreaga deschidere a buchetului. Temperatura ideală de servire este de 6-8⁰C.
CHARDONNAY
Chardonnay, este cel mai faimos vin alb. Își ia numele chiar de la soiul de struguri (chardonnay).
În Italia, zonele în care se cultivă cel mai mult acest tip de vie sunt: Friuli, Veneto, Piemont, Trentino, Alto Adige și Valle d’ Aosta.
Este un vin cu o culoare care variază între galben pai și galben auriu și care are un parfum de fructe mature precum măr, ananas și banane, coajă de lămâie și note minerale.
Totuși, vinurile Chardonnay în general au o gamă largă de arome, buchete și culori, în funcție de locul în care sunt cultivate și produse, strugurii Chardonnay, sunt cei mai versatili și cei mai utilizați în producția vinurilor albe datorită caracteristicilor neutre.

Soiul Chardonnay, este fundamental în procesul de fabricare a șampaniei, fiind unul din cele 3 soiuri plantate și crescute în regiunea Champagne.
Concentrația alcoolică al acestui vin variază de la sticlă la sticlă și este între 12 și 15%.
Fiind un vin versatil, poate fi asociat ușor, cu o mulțime de preparate culinare, de la brânzeturi, pește, carne albă, fructe de mare, carne roșie până la desert.
SAUVIGNON BLANC
Original din Vestul Franței (zona Loire), este un vin din struguri albi, foarte popular, fin și echilibrat.
Un vin foarte aromat și proaspăt, are o culoare galben pai cu reflexe verzui și arome de flori, fructe exotice și note citrate, are o aciditate plăcută și o concentrație alcoolică medie.
În Italia, zonele în care este cea mai mare producție al acestui tip de vin sunt prin excelență Friuli și Alto Adige.
Varietatea de arome ale acestui tip de vin, sunt în funcție de clima zonei în care este cultivată via, în funcție de maturitatea fructului și momentul recoltei, fermentația și învechirea în butoi.

Cel mai frecvent mod de vinificație al acestui vin, este folosirea recipientelor de inox (acciaio)?
În funcție de condițiile podoclimatice din strugurii Sauvignon Blanc se obține un vin sec, demisec și licoros.
Însoțește perfect preparate lejere, pește, rețete pe bază de pește, fructe de mare, brânzeturi, rețete vegetariene și desert.
Datorită proprietăților sale calmante, este utilizat pentru „vinoterapie”.
PINOT GRIGGIO
Numele se datorează culorii strugurilor care „gris” din franceză se traduce „gri”.
Originar din Burgundia, cunoscut cu numele de Pinot Gris, a migrat în Lombardia (Italia) în sec. XII unde a fost redenumit Pinot Griggio.
De obicei este un vin vinificat alb, dar dacă este vinificat cu contactul cojilor (pielițelor) poate obține o culoare arămie și este o variație a soiului Pinot Noir.
Acestui soi de vin, i-au adus faima și recunoașterea mondială italienii.
În Italia, a fost pentru mulți ani, unul din vinurile „la modă” ale producției italiene. Datorită acestui succes, este cultivat în Veneto, Friuli și Alto Adige. Pentru acest soi de vin, se distinge în Italia, zona Collio din regiunea Friuli.

Strugurii acestui soi, sunt utilizați pentru obținerea vinurilor albe de calitate superioară.
Poate fi vinificat pentru a obține vinuri seci sau dulci.
Vinurile Pinot Griggio, nu sunt vinuri potrivite pentru a fi învechite, așadar se recomandă consumul acestora în 1-2 ani după recoltă.
Cu note florale de flori de portocal, păducel, margarete și note delicate de fructe precum lămâie, măr și pară, cu un gust fin și proaspăt, este perfect la aperitiv, cu preparate lejere dar și cu fripturi salate sau brânzeturi.
PINOT NERO
Se spune că cine nu cunoaște Pinot Noir, nu cunoaște vinul.
Pinot Nero în italiană, este de fapt Pinot Noir și e considerat unul din cele mai nobile și elegante soiuri de vie cu bob roșu, la nivel mondial .
Este un tip de vie „dificil” și în faza de cultivare dar și în faza de vinificație. Vinificarea acestui soi, reprezintă o provocare pentru orice enolog și are rezultate variabile de la an la an chiar și în cele mai faimoase zone de producție.
Un tip de vie sensibil și terroir-ului așa că se obțin întotdeauna interpretări diverse în baza zonei de producție. De aceea, la degustarea unui Pinot Noir sunt necesare cunoștințele enologice cele mai complexe.

Originar din Franța (Bourgogne), nu se recunoaște prea ușor, el neavând o anume aromă specifică a soiului. Este un vin fin, amplu, rotund, moale cu o concentrație alcoolică de 12-13% și cu o culoare rubinie.
Denumit „Regele vinului roșu”, este folosit la crearea unora din cele mai prețioase vinuri roșii din lume, iar „vinificat în alb”, în principal în zona Montagne de Reims este prezent în principalele cuveé, dacă vorbim de Champagne, dar și în Italia la compoziția Franciacortei.
Poate fi asociat la perfecțiune cu rețete sofisticate, pe bază de carne sau cu brânzeturi maturate, mezeluri, iar variantele spumante sunt perfecte cu pește.
MERLOT
Merlot, este un soi de struguri, folosit la producerea vinurilor roșii.
Este unul din cele mai răspândite și populare soiuri de struguri, alături de Cabernet Sauvignon și este renumit pentru stilul abordabil și textura fină și un potențial alcoolic ridicat.
Este un soi de vin care se adaptează perfect condițiilor climatice, așadar este cultivat pe aproape pe tot globul.
Este originar din Sud-Vestul Franței (Bordeaux), zonă în care se nasc unele dintre cele mai prestigioase vinuri din lume, iar în Italia, este cultivat cel mai mult în regiunile Friuli-Venezia-Giulia și Veneto.

Este un vin cu proprietăți precise și este un vin cald, fructat, versatil și catifelat.
Merlot este un vin cu o culoare roșu rubiniu intens și este caracterizat în general de note de cireșe negre, prune, afine și coacăze, iar în funcție de maturarea la barrique poate prezenta note de vanilie, frunze de tutun și ciocolată. Poate fi vinificat pur sau în cupaj, cu alte soiuri negre care au conținut mai mic de zaharuri.
Ușor de asociat din punct de vedere culinar, este perfect cu carne, paste, pizza, brânzeturi maturate și rețete etnice.
CABERNET SAUVIGNON
Este soiul cu cea mai mare răspândire din cele 5 soiuri dominante din Bordeaux.
Cel mai de succes vin roșu produs în California, iar în Italia în Toscana, este născut din încrucișarea naturală între Cabernet Franc și Sauvignon Blanc.
Este soiul ideal când vorbim de învechire, pentru că, odată cu trecerea timpului, aroma sa specifică (de stafide) evoluează într-un buchet de violete, afine roșii, trandafiri, vanilie, fum, tanini fini. Totuși aceste caracteristici variază în funcție de condițiile climatice și tehnicile de vinificație. Valoarea sa gustativă se intensifică după minim 18 luni

Este des vinificat prin cupajul cu alte soiuri, dar și pur, iar unul din secretele vinificării acestui soi este macerarea pe coji, apoi maturarea graduală în barique, de obicei în lemn de stejar.
Servirea ideală a acestui vin, este la o temperatură mai joasă a camerei (între 13-15 grade) însă depozitarea lui trebuie făcută la o temperatură de 10-12 grade, la umiditate controlată, departe de lumina soarelui, vibrații și fluctuații termice
Un vin opulent, face casă bună cu carne roșie, arome afumate, ciocolată, rețete picante.
CABERNET FRANC
Este un soi vin roșu originar din Franța, părinte al soiului Cabernet Sauvignon
Un vin roșu recognoscibil, care este des folosit în amestecul cu alte soiuri.
În Italia este cultivat cu precădere în Friuli, Veneto și Toscana.
Cu bob roșu, tipic zonei Bordeaux, acest soi dă vinuri elegante, cu caracteristici curate și recognoscibile.
Vinificat pur, este un vin cu o culoare roșu rubin strălucitor care cu trecerea anilor trece spre granat.

Un vin cu note de frăguțe, cireșe, afine, zmeură la care se alătură note afumate și florale de violete, iar odată cu îmbătrânirea găsim inconfundabile note de ierburi balsamice și ciocolată.
Cu un gust rotund, amplu și o prospețime vivace, este un vin versatil care poate fi asociat cu orice rețetă.
Este un vin lejer, cu tanini moderați și corpolență medie, ceea ce îl face plăcut și ușor de plăcut.
RIPASSO
Vinul Ripasso reprezintă o metodă enologică italiană cu o lungă tradiție dar și un vin roșu obținut prin această metodă.
Valpolicella Ripasso, un vin roșu din regiunea Veneto, produs exclusiv în Valpolicella, zonă colinară la Nord de Verona.
Metoda Ripasso, e o metodă veche, care consistă în refermentarea vinului Valpolicella pe tescovina de la Amarone sau de la un vin Recioto, pentru circa 15-20 zile, la temperaturi foarte joase timp în care are loc o a doua fermentație alcoolică.
Chiar dacă e o metodă enologică veche, folosită de secole, în Valpolicella, vinul Ripasso a devenit un vin DOC. Această tehnică, nu are egali în alte regiuni italiene și se naște din dorința de a folosi tot ce rămâne dintr-o tescovină.

Ripasso este un vin roșu, care este o alternativă mai puțin costisitoare al unui Amarone sau al unui Valpolicella Superioare.
Soiurile de struguri folosite la crearea acestui tip de vin, de obicei sunt: Corvina Grassa, Corvina Gentile și Rondinella dar în procentaje mici se pot găsi și soiurile: Forselina, Negrara și Oseleta; aceleași soiuri folosite pentru un Amarone sau un Recioto.
Roșu rubin, cu un parfum structurat, la gust, este un vin care de obicei prezintă note de fructe de pădure, vanilie condimente și tanini bine echilibrați cu o delicatețe rafinată.
Perfect pentru feluri principale, cu carne roșie sau brânzeturi.
VIN SPUMANT
Vinul spumant este un vin care conține o cantitate mare de dioxid de carbon, ceea ce îl face să devină un vin efervescent.
Termenul de „spumant” se referă datorează spumei prezente care este un rezultat al efervescenței. Vinurile care au o mai mică efervescență se numesc „acidulate” și nu trebuie să fie confundate cu cele spumante, întrucât cele spumante fac parte din categoria de „vinuri speciale”.
În baza reglementărilor UE, o sticlă de spumant de calitate în momentul deschiderii trebuie să aibă o presiune nu mai mică de 3,5 bari la o temperatură ambientală de 20̊C, iar un spumant generic, trebuie să aibă o presiune de minim 3 bari.
Termenul de vin spumant, în baza reglementărilor se referă la mai multe produse diferite, precum șampania, din Franța, Prosecco din Italia, Cava din Spania, Sekt din Germania, Cap Classique din Africa de Sud, etc.
Pentru a crea un vin spumant se folosește una din 3 metode: Metoda ancestrală (rurală), Metoda Clasică(Champenaise) sau Metoda Martinotti – Charmat (Prosecco)
Prin metoda ancestrală, folosită de către călugării din Saint Hilaire a fost obținut primul spumant din lume, în 1531, care presupune o singură fermentație a vinului în sticlă și s-a numit vin de Blanquette.

Totuși, pentru a obține un vin spumant, în general se folosește Metoda Clasică sau Charmat care au ca și caracteristică două fermentații.
Metoda Clasică este cea folosită la șampanie, la care fermentarea are loc în sticlă, metodă cea mai îndelungată (durează aproximativ 1 an). Procedeul include 2 etape: cupaj – se amestecă soiuri de vin Pinot Noir, Chardonnay și Pinot Meunier pentru a obține diferite calități decojare – se elimină depunerea de drojdie din sticle.
Metoda Charmat, este folosită la prosecco, și presupune că a doua fermentație să aibă loc în recipiente de inox. A fost creată în 1895 de către Frederico Martinotti și apoi dezvoltată cu un nou brevet în 1907 de către Eugène Charmat.
Perlajul, adică spuma este o trăsătură principală a unui vin spumant.
Clasificarile variază în funcție de nivelul zaharurilor conținute și sunt Brut, Extra Brut, Brut Nature, Extra Dry, Dry, Demisec și Dulce.
Vinul spumant se servește în pahare înalte și subțiri la o temperatură de 6-10̊C.
Perfect la aperitiv, la prânz, la cină și la evenimente speciale cu orice asociere culinară.
AMARONE DELLA VALPOLICELLA
Un vin roșu, intens, sec și DOCG, produs în mod exclusiv în Italia, în zona Valpolicella de unde își ia numele, din provincia Verona.
Este un vin produs doar din anumite soiuri permise: Corvina (45%-95%), Corvinone (max. 50%), Rondinella (5%-30%). Sunt permise și alte soiuri cu bob roșu cultivate în zona Veronei dar cu un procentaj de maxim 15%, cu o limită de 10% pentru fiecare soi. Mai sunt permise și alte soiuri autohtone italiene cu bob roșu cultivate în Verona cu o limită de 10%.
Pentru metoda de producție sunt permise doar soiuri cultivate în zone colinare, iar modul de cultivare permis este pe spalier sau pergolă veroneză înclinată. Este interzisă orice practică de „forțare” a viei, dar e permisă „irigarea de ajutor”.
Pentru a vinifica acest vin, este nevoie de o maximă experiență, fiind un vin prețios.

Uscarea strugurilor este fundamentală, iar aceasta după atenta selecționare a strugurilor are loc pe platouri mari de lemn, așezați în locuri line aerisite. Uscarea durează circa 120 de zile, apoi începe o fermentare lentă la temperatură joasă pentru 30/50 de zile. Este necesară o îmbătrânire de minim 2 ani, iar toate procedeele folosite trebuie efectuate în zona DOCG.
Este un vin cu o culoare roșu granat, intens, cu tente violet. Are un gust plin, cald și catifelat cu note de fructe mature, dulceață de vișine și zmeură, prune uscate, piper negru, lemn dulce.
Este un vin prețios, perfect la ocazii speciale, sau pentru a însoți carne roșie, brânzeturi maturate, carne de vânat sau ideal pentru un vin de „meditație”.
VALPOLICELLA
Un vin roșu DOC produs în zona Veronei din Italia, în 19 localități.
Este un vin născut din amestecul al mai multor soiuri diferite, cel mai important fiind Corvina care trebuie să fie într-o concentrație de la 45% până la 95%, apoi Rondinella într-o concentrație de la 5% la 30%.
Este un vin cu o culoare roșu rubin, cu tente violet cu un parfum caracteristic care amintește de migdale, cireșe, fructe de pădure, ierburi și condimente. Este un vin cu un gust fin, rotund și complex.
Vinul Valpolicella se bucură de mai multe versiuni și denumiri în baza zonei de producție sau a metodei de vinificație:

* Classico, dacă este produs în localitățile care fac parte din Valpolicella clasică.
* Valpontena, dacă este produs în zona văii Valpontena.
* Superiore, dacă îmbătrânirea în butoi are loc pentru un minim de 12 luni începând cu data de 1 ianuarie succesivă recoltei și al gradului alcoolic în momentul consumului, mai mare de 12%.
* Ripasso, dacă vinul înainte de îmbătrânirea în butoi este lăsat pe tescovină de Recioto sau de Amarone, care anterior au fost deja presate.
Vinul Valpolicella este un vin roșu nobil potrivit pentru carne de vânat, carne roșie, brânzeturi și pentru feluri principale sau carne la grătar.