Prosecco Soligo
Texte si imagini de Nita Diana-Mariana
https://www.instagram.com/dianamariananita/
https://www.stiksa.ro/2021/10/14/prosecco/
Buna dragilor,
Azi o sa vorbim putin despre o bautura pe care o ador!!!
Stiti deja ca iubesc vinurile, nu este nici o surpriza. Dar de ceva timp am inceput sa ador pur si simplu sa savurez cate un pahar de prosecco. Am incercat cateva marci, insa mi-a ramas gandul si gustul la o marca anume. Cred ca banuiti deja despre ce marca este vorba, daca ma urmariti pe instagram.
Haideti sa nu va mai tin ca pe ace.
ADOR prosecco marca SOLIGO Spumanti, in Romania distribuit de cei de la La Contessa https://lacontessa.ro/ care sunt importatori unici.
Cine sunt ei?
Sunt importatori de vinuri „putin diferite” in sensul ca aduc sortimente exclusiviste, ne rasfata cu sortimente ce nu se gasesc in supermarket, nici in Italia si nici in Romania. Produsele sunt distribuite in sistem Horeca.
Misiunea lor este una destul de frumoasa, sa faca cunoscute marci de vinuri ce sunt tipice pentru zonele din care provin. Imi place idea de a aduce produse premium si super premium.
Ce este un Prosecco sau un frizzante?
-
În mare parte, Prosecco e produs în două varietăți: Spumante (complet acidulat) și Frizzante (adică un acidulat mai slab).
-
Vinurile Prosecco sunt cele mai populare spumante din Italia. Deși este adesea comparativ cu Champagne , este realizat cu un set diferit de struguri și o altă metodă de vinificare.
Acum ca stiti ceva si despre cine sunt cei de la La Contessa si ce ne ofera si ca am zis si cate ceva despre cele ce urmeasza sa vorbim, sa trecem la ce am degustat eu de la ei.
Acum ceva timp, o buna prietena (Veronica #scorpii) mi-a recomandat un Prosecco rose Solighello Frizzante Rose…sotul a fost dragut si l-a comandat, stiind ca iubesc sa incerc noutati cand vine vorba de Prosecco, vinuri frizante sau vinuri in general.
Sa va spun cate ceva despre el:
Din ce este soiuri este obtinut?
-
Raboso
-
Pinot Nore
Ceva foarte important, cultura de vita de vie este situata in provincia Treviso.
Are 11% vol iar temperatura ideala pentru a fi consumat este este de 6-8 grade.
Pentru servire va recomand si va incurajez sa folositi mereu pahare dedicate bauturii pe care o consumati, respectati bautura.
Impactul vizual este unul foarte important pentru mine, iar cand am vazut acea culoare de rose stralucitor, am zis wow, da doamne sa fie si gustul pe masura culorii!
Un gust racoritor de fructe rosii, de fragute mai exact.
Cu ce asociem un astfel de vin frizzante?
Tinand cont ca este un rose il putem consuma ca aperitiv sau il vom asocia cu carnea alba, fructe de mare, chiar si cu sushi merge perfect, deasemeni si cu risotto. Eu personal am ales sa il asociez cu un desert, o crema de zahar ars. Combinatia de gust fin intre fragute si zaharul ars si esenta de rom mi s-a parut dementiala.
Va recomand sa il incercati, il gasiti fie in sistem Horeca sau pe Emag! NU il veti gasi in magazine sau supermarket-uri! https://lacontessa.ro/product/solighello-ros-marca-trevigiana-igt/
Al doilea vin degustat a fost Soligo DOC Treviso brut!
-
Prosecco DOC: Cel mai comun nivel de calitate al Prosecco care poate fi realizat în nouă provincii din regiunile Veneto și Friuli-Venezia Giulia. https://lacontessa.ro/product/prosecco-doc-treviso-brut/
Daca atunci cand am gustat Solighello Frizzante Rose pentru cateva momente a ramas pe ganduri, cand am gustat Soligo DOC Treviso brut efectiv am plecat cu gandul la perioada primaverii, la momentul cand simti parfumul florilor de salcam, totodata un gust de migdala m-a facut efectiv sa visez. Paradoxal este faptul ca nu sunt mare fan migdala, insa aroma din acest Prosecco brut este in cantitatea perfecta!
Haideti sa o luam pe rand ca deja va duc in povestea mea de unde e posibil sa nu mai iesim curand.
-
Soi de struguri: 100% Glera
-
Concentrtia alcoolica:11% vol.
-
Temperatura ideala de servire:4°-6°C
-
Culoare galben usor verziu stralucitor
-
In cantina strugurii sunt presati delicat apoi incepe o fermentatie lenta in rezrvoare de otel cu drojdii selectionate. Spumatizarea se face cu Metoda Charmat.
Ca orice Prosecco il vom savura din pahare destinate lui. Poate va intrebati de ce insist mereu sa consumati bautura din pahar destinat ei. Ei bine consider ca orice bautura trebuie respectata, parfumul, gustul, culoarea, toate se pot simti mult mai bine daca este consumata din paharul creat pentru respectiva bautura. Dar despre paharele dedicate bauturilor vom discuta intr-un alt articol.
Sa revenim la Soligi DOC Treviso brut, are un gust fin cu ceva note de ierburi aromatice. Personal il consider unul dintre cele mai echilibrate Prosecco. Nu pot trece nici peste ambalajul lui care este unul cat se poate de luxos. Culoarea ei si forma dau o nota de lux. Sa nu uitam totusi ca este un produs premium totusi, asa ca trebuie sa arate asa! Si pe acesta il gasim in sistem Horeca si pe Emag. Nu il veti gasi in supermarket nici in tara si nici in Italia.
Si pentru ca este un produs premium are si cateva premii castigate, pentru ca altfel nu se poate.
-
Berliner Wine trophy – Argint in 2020
-
Prosecco master – Bronz 2020
-
IWSC International Wine & Sirit conpetition – Bronz
-
Falstaff Prosecco 91 puncte 2019
-
The Global Prosecco Master (UK) – Argint 2018